Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα...

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις... Για τη δυσαρέσκεια του κόσμου, για τους αντιδημάρχους που πήγαν σπίτια τους, για τα προβλήματα της πόλης... αλλά και για την κριτική των μέσων μαζικής ενημέρωσης...

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, είσαστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής;
Θα σας απαντήσω θετικά. Είμαι ευχαριστημένος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Οι λόγοι που μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι είναι πολλοί. Έχουμε παραλάβει ένα δήμο εξαρχής, ο οποίος λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο εδώ  και πολλά χρόνια. Αυτόν τον τρόπο θέλουμε εμείς να διαφοροποιήσουμε σε πολλά σημεία. Αυτό δεν είναι εύκολο. Το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών δεν το συναντήσαμε… το έχουμε καλλιεργήσει όμως και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου πάνω σε αυτόν τον τομέα. Στο θέμα οργάνωσης των υπηρεσιών θα πρέπει να πούμε ότι έχει υπάρξει επίσης  σημαντική  πρόοδος. Όσον αφορά το θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου και της διαφάνειας, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να προσθέσω ότι παραλάβαμε έναν δήμο που είχε χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας όσον αφορά σχεδιασμό μελέτες κλπ.,   απαραίτητα στοιχεία παραχθεί έργο. Το γεγονός δε ότι καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε σε ενάμισυ χρόνο έργα όπως η ανάπλαση Περίδου- Αποκορώνου  και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε το πάρκιν αποτελούν καλά δείγματα γραφής της δημοτικής μας αρχής. Ο προγραμματισμός έργων σε όλη την περιφέρεια του δήμου που φάνηκε με την ταυτόχρονη ανάθεση 7 μελετών που αφορούν την περιφέρεια του δήμου μας,   αποτελεί ένα ακόμα δείγμα καλής γραφής.
Να σας πω μόνο ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα σημαντικό έργο που καρκινοβατεί δεκαετίες,  ο συγκοινωνιακός κόμβος της κάτω Σούδας,  παρά το ότι δεν αποτελεί χώρο που ανήκει στον Δήμο,  για να απαιτήσουμε  την άμεση  υλοποίησή του προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια.

Τι εννοείται με αυτό κύριε Βάμβουκα; Οι προηγούμενοι πάλι στο προσκήνιο; 
Όταν αναλαμβάνει μία δημοτική αρχή ξεκινάει και κάνει έργο βάσει όλων όσων βρίσκει μπροστά της, δηλαδή την προετοιμασία των προηγούμενων… προφανώς ξεκινήσαμε λίγο πιο πάνω από το μηδέν… χρειαζόταν χρόνο για να προετοιμαστούμε και να δημιουργήσουμε. Βρήκαμε ελάχιστα σχεδιασμένα πράγματα στα συρτάρια, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε βρει αρκετά  πράγματα από τους προκατόχους της , έτοιμα να τα υλοποιήσει. Βρήκε από τον Βιρβιδάκη και εκτέλεσε, όμως η ίδια δεν προετοίμασε κάτι για την συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι βλέπετε να υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία κινητικότητα στο δήμο, γίνονται έργα, βελτιώνουμε το  οδικό δίκτυο, τελειώνουμε έργα όπως το Πάρκινγκ, το οποίο ήταν ένα «νεκρό » έργο όταν εμείς το  αναλάβαμε και δεν είχε παρά ελάχιστες  πιθανότητες να ολοκληρωθεί, όμως καταφέραμε με μεγάλη προσωπική μου  προσπάθεια αλλά και του κυρίου Πουλιδάκη και σήμερα είναι πλέον τελειωμένο. Το παλιό τελωνείο ένα συνεχιζόμενο έργο,  το οποίο προχωράει παρά τις δυσκολίες, το κέντρο ΑΜΕΑ στις Στέρνες,  ενώ  προετοιμάζονται και άλλα σημαντικά  έργα που θα φανούν στη πορεία… παρόλο που είμαστε μόνο 21 μήνες δημοτική αρχή.

Sorry κύριε δήμαρχε, δηλαδή όλα αυτά που σας γράφουμε εμείς… τόσο καιρό το κάνουμε γιατί έχουμε κάτι εναντίων σας; Γιατί εισπράττουμε τέτοια δυσαρέσκεια από τον κόσμο;
Είμαι βέβαιος ότι το κλίμα που εισπράττετε σήμερα  είναι πολύ θετικότερο επειδή έχει αρχίσει να  φαίνεται το  έργο μας.

Καταρχήν θα πρέπει να σας πω ότι η κριτική που έχει ασκηθεί στη δημοτική μας αρχή από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε είναι εντελώς άδικη και αδικαιολόγητη από αρκετά  Μέσα. Από τη δική σας εφημερίδα ασκήθηκε μία δριμύτατη κριτική άδικη εν πολλοίς. Αυτό γίνεται συνήθως επειδή η αρνητική είδηση, είναι ένας τρόπος που ουσιαστικά βοηθάει εσάς να είσαστε ψηλά σε αναγνωσιμότητα. Όλα τα μέσα έχουν μία ροπή προς τις αρνητικές ειδήσεις. Αλλά για να επανέλθω στην ερώτησή σας,  ο κόσμος επέλεξε για δήμαρχο έναν άνθρωπο που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, που έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής στην ιδιωτική ζωή του, και ένα σχήμα ανεξάρτητο,  άρα οι προσδοκίες είναι μεγάλες.  Η αγωνία μου είναι να μην διαψεύσω αυτές τις προσδοκίες.
Ζούμε σε μία εποχή που οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι από την κρίση. Το ρητό τα… παράπονα σας στο δήμαρχο ισχύει πάντοτε, φανταστείτε πόσο περισσότερο σήμερα που ο κόσμος είναι απογοητευμένος και πιεσμένος οικονομικά….  Τα οικονομικά μέσα είναι περιορισμένα, διορθώνουμε πολλά πράγματα,  βάζουμε σωστές προτεραιότητες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω αυτή τη λέξη που λέγεται γραφειοκρατία… Σε περίοδο κρίσης αντί για να μειώνεται… αυξάνεται αλματωδώς. Οι δυσκολίες που έχουμε από τις ελεγκτικές αρχές του κράτους, είναι απίστευτα μεγάλες. Έχω φτάσει στο σημείο να αναρωτιέμαι ποιος διοικεί το δήμο… ο επίτροπος, η αποκεντρωμένη διοίκηση…; Ποιος τελικά κάνει κουμάντο; Άσε την πολιτεία… Όλοι είναι υπέρ της αποκέντρωσης αλλά κάνουν το αντίθετο. Το κράτος θέλει να ελέγχει ασφυκτικά  την τοπική αυτοδιοίκηση την ώρα που οι  ίδιοι οι κυβερνώντες  κάνουν πολιτική χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Δυστυχώς δεν βλέπω να αλλάζει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα και η τοπική αυτοδιοίκηση θα μένει πίσω και μαζί της η χώρα…

Κυκλοφοριακό: Η «σημαία» σας προεκλογικά, όπου χαρακτηριστικά είχατε πει ότι είσαστε αισιόδοξος ότι στο τέλος της 5ετίας θα το έχετε λύσει. 
Αλλαγές στο κυκλοφοριακό δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα Χανιά όπως και στις άλλες πόλεις είναι σύνθετο. Υπόκειται σε διαδικασίες χρονοβόρες. Πολλές εγκρίσεις στη μέση που παίρνουν από μήνες μέχρι και χρόνια. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός. Αυτό που είπα προεκλογικά ισχύει, θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας όχι να το λύσουμε το κυκλοφοριακό αλλά να το βελτιώσουμε σημαντικά. Δεν λύνεται γιατί είναι ένας διαρκής αγώνας με μεταβολές. Δεκαετίες δεν έχει γίνει τίποτα. Σχεδιασμό κάνουμε και θα τον δείτε. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, όμως θα πρέπει να βοηθήσουν κι άλλοι όπως οι αστικές συγκοινωνίες  και η αστυνομία. Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε χωρίς τη συμβολή της αστυνομίας δεν γίνεται τίποτα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έξω από την Αγορά, πλην ορισμένων θέσεων απαγορεύεται η στάθμευση και εμείς βλέπουμε κάθε πρωί… τριπλοπαρκαρισμένα τα λεωφορεία… Τι να κάνει εκεί ο δήμος; Γίνονται προσπάθειες με την αστυνομία να κάνουμε κάτι. Έχουν και αυτοί τα προβλήματα τους με την έλλειψη προσωπικού όμως θα πρέπει να μας βοηθήσουν με άτομα από άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η ομάδα ΔΙΑΣ.  Πρέπει να έχουμε κόσμο στη τροχαία και μου έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν. Εμείς δεν διαθέτουμε δημοτική αστυνομία και δεν μπορεί η υπηρεσία ελέγχου που διαθέτουμε να παρέμβει σε τροχαίες παραβάσεις και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι δημότες.

Είπατε ότι δεν θα ψάξετε για δικαιολογίες, τύπου ότι παραλάβατε «καμμένη γη». Όμως βλέπω αναφορές σας στη προηγούμενη δημοτική αρχή. 
Δεν ψάξαμε δικαιολογίες. Δεν κοιτάμε πίσω, μόνο μπροστά. Δεν μπορούμε όμως οτιδήποτε έχουμε βρει, όπως τα οικονομικά που είχαμε πολύ θολή εικόνα να μην το αναφέρουμε. Μιλάμε μόνο με αδειάσειστα στοιχεία.

Λέγατε ότι ο κύριος Σκουλάκης κάνει συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κάτι που έδειχνε ότι δεν είχαν πρόγραμμα. Εσείς όμως κάθε εβδομάδα μας φέρνετε και μία… 
Κάνετε λάθος. Προφανώς δεν έρχεστε τώρα τελευταία στα συμβούλια. Οι τροποποιήσεις που κάνουμε εμείς είναι ελαχιστότατες σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επί δημαρχίας κ. Σκουλακη είχαμε  έναν αριθμό που είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος! Εμείς μάλιστα κάναμε μία μελετημένη μεγάλη αναμόρφωση και έχουν ελαχιστοποιηθεί οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.

Κύριε Βάμβουκα γιατί δεν κάνετε βόλτες στα Χανιά: Ο κόσμος θέλει να βλέπει το δήμαρχο στο δρόμο να του εκφράζεται και να νιώθει ότι είναι κοντά του. 
Και οι βόλτες στα Χανιά, ανάμεσα στους πολίτες είναι απαραίτητες. Είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης αυτής και την γνωρίζω πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι ξέρω τα σημεία που πάσχει. Οι βόλτες δεν είναι πάρα πολλές, και γνωρίζω  οτι επικοινωνιακά κάνουν καλό, όμως το βάρος που σηκώνω μέσα στο δήμο για να βάλουμε τη «μηχανή» να δουλέψει, είναι τέτοιο που με καθηλώνει στο γραφείο και στις υπηρεσίες πάρα πολλές ώρες. Μην ξεχνάτε ότι έχω αναλάβει και ένα μεγάλο βάρος που λέγεται ΔΕΔΙΣΑ που από  μόνη της είναι αρκετή για να αποτελεί μόνιμη απασχόληση για κάποιον. Έχω βέβαια τον αντιπρόεδρο τον κύριο Κουτράκη ο οποίος είναι αποτελεσματικός και  με βοηθάει  πολύ,   παρόλα αυτά είναι ένα μεγάλο επιπλέον βάρος. Έχω επιπλέον το τμήμα  προγραμματισμού  του δήμου όπως και το τμήμα μελετών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Δεν το έχω εκχωρήσει επειδή θέλω να έχω την εικόνα που πρέπει σε θέματα ευαίσθητα αυτή την εποχή για την παραγωγή έργου. Οπότε σαν δήμαρχος δεν ήρθα για να πίνω καφέ… αλλά για να δουλεύω. Και πάλι όμως… κυκλοφορώ… και ώρες που δεν είναι πάντα πολύ κόσμος στο δρόμο. Χτες μάλιστα ήμουν στις 22.00 το βράδυ στη Μαλάξα συζητώντας με τους κατοίκους και τους αιρετούς της περιοχής.

Μέχρι να έρθω εδώ… μου έκαναν ερωτήσεις από τα Κουνουπιδιανά… μέχρι το Κουμ Καπί και από το Δαράτσο μέχρι τις Μουνριές… για προβλήματα, όπως οι κούνιες, η παραλία του Κουμ Καπί και το ΚΑΠΗ της Νέας Κυδωνίας. Παλεύεται αυτό;
Υπάρχουν απαντήσεις για όλα… μην ανησυχείτε. Είναι πολλά τα θέματα. Θέλει το παραπάνω ο κόσμος. Στο Κουμ Καπί πέρυσι βγάλαμε όλες τις εγκαταλειμμένες πέργκολες, καθαρίσαμε, κάναμε παρεμβάσεις στις σπηλαιώσεις, βάψαμε φέτος τα κάγκελα, φτιάξαμε τα τοιχία, χωρίς πολλά χρήματα δείξαμε ενδιαφέρον για την περιοχή. Για την παραλία και τις πέτρες να τις καθαρίσουμε… το ίδιο που μας κάνει, πάλι ξαναβγαίνουν. Θα μπορούσαμε αν βρεθεί ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με βάσει την  μελέτη που προχωράμε, να το αναπλάσουμε όλο. Για το ΚΑΠΗ της Νέας Κυδωνίας υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Κάναμε μία μεγάλη τομή, και μία τριχοτομημένη υπηρεσία, αυτή της κοινωνικής πολιτικής, να την ενοποιήσουμε. Κάναμε την μεγάλη τομή και ενοποιήσαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του   ΔΟΚΟΙΥΠ με αυτές  της ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ. Τη δύναμη πυρός που έχουμε πλέον με την συγχώνευση αυτή, καθώς προσλήψεις δεν μπορούμε να κάνουμε,  θα την  χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε και  τα ΚΑΠΗ. Δεν έχει κλείσει το ΚΑΠΗ της Νέας Κυδωνίας απλά υπολειτουργεί λόγω έλλειψης  προσωπικού.

Πάμε στα θέματα που κάνουν… τζιζ… και καίνε δήμαρχε. Τον Κεμεσίδη, τον Κοτζαμιχάλη, τον Φραγκάκη και τον Αδοντάκη γιατί τους διώξατε;
Έκανα μία αλλαγή μεγάλη, η οποία δεν αφορούσε συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν στοχοποίησα κανέναν, ήταν μία αλλαγή που είχε τα χαρακτηριστικά που είπα δημοσίως. Πρώτος στόχος ήταν πάνω από το «εγώ» να μπει η λέξη «εμείς» και να προτάξουμε την συνεργασία. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν κατά την διάρκεια αυτής της θητείας και τους δίνω τη δυνατότητα αυτή. Εγώ κρίνω στο κάτω κάτω σαν δήμαρχος, όπως ορίζει ο  θεσμός σε ποιους θα εμπιστευτώ τις αρμοδιότητες που έχω. Τις εκχωρώ σε αυτούς που θεωρώ ότι μπορούν να με εκπροσωπήσουν καλύτερα, με  τον τρόπο που θέλω και με εκφράζει. Προσέφεραν, τους ευχαρίστησα αλλά έπρεπε να μπουν άλλοι στη θέση τους. Το νέο σχήμα έχει μία αύρα περισσότερης  συνεργασίας από ότι το προηγούμενο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που είναι το ζητούμενο.

Δήμαρχε… περίμενε ένα λεπτό. Οι 4 που αλλάξανε έχουν τους διπλάσιους σταυρούς από τους 9 αντιδημάρχους σας μαζί… Ο κόσμος τους έστειλε εκεί με μεγάλη διαφορά. 
Δεν έκατσα να τους μετρήσω για να σας πω… Δεν είναι το σημαντικότερο  για μένα αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά. Και εγώ κρίνω με ποιους γίνεται καλύτερα την δεδομένη χρονική στιγμή. Κρίνω τις δυνατότητες τους, οι ψήφοι έχουν την σημασία τους, αλλά δεν πρέπει να  έχουν το πρώτο λόγο. Πάντως ορισμένοι που δεν είναι τώρα αντιδήμαρχοι δεν σημαίνει ότι στο διηνεκές δεν θα αξιοποιηθούν κάπου. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν ευκαιρίες να αξιοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμβούλους δεν έχουν αυτή τη στιγμή αρμοδιότητες.

Κανένας όμως στα Χανιά δεν περίμενε από τον Τάσο τον Βάμβουκα να τολμήσει να αφήσει τους «πρώτους» έξω από τις θέσεις αυτές. 
Έχω πει δημοσίως επανειλημμένα, ότι δεν πρέπει να μπερδεύετε το ήπιο προφίλ και τον πράο χαρακτήρα με την αποφασιστικότητα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, το είδατε στη πράξη. Επειδή ο καθένας έλεγε και έγραφε ότι ήθελε… μάλλον πως δεν γνωριζόμασταν καλά…

Ένα σχόλιο για τους Τάφους των Βενιζέλων μιας και δημιουργήθηκε μείζων θέμα τις προηγούμενες μέρες. 
Όπως είδατε αποφεύγω να κάνω δηλώσεις και κάνω πράξεις. Η πράξη που έκανα ήταν απόλυτα αποτελεσματική. Εξαρχής παρά το γεγονός ότι ήταν θολό το τοπίο είπα ότι δεν είναι δυνατόν οι Τάφοι των Βενιζέλων να πάνε πουθενά εκτός από το δήμο Χανίων. Πιθανόν να ταλαιπωρηθούμε από τη γραφειοκρατία όμως οι απόγονοι του Βενιζέλου δεν θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι άλλο σε καμία περίπτωση. Το ακίνητο αυτό ανήκε και θα ανήκει για πάντα στο δήμο Χανίων, τελεία και παύλα. Ακόμα και να μην είχε τώρα την ευτυχή κατάληξη που καταφέραμε, πάλι θα κατοχυρωνόταν στο δήμο Χανίων για πολλούς λόγους. Είναι αρχαιολογικός χώρος. Εξαιρείται της διάταξης. Τέλος.

Πάμε σε ένα ακόμα θέμα που «καίει» την κοινωνία μας. Αυτό με το hot spot και τους μετανάστες. Θα φέρουμε τελικά στα  Χανιά; Και η παράταξη σας είναι διχασμένη. 
Πιάσατε ένα μεγάλο θέμα και μου δίνεται η ευκαιρία να αναφέρω τα εξής: Το 2015 είχαμε έλευση μεταναστών στα νότια παράλια των Χανίων. Οι άλλοι δήμοι, δεν είχαν χώρο, η Περιφέρεια ένυψε τας χείρας της επειδή είχε ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν από μετανάστες…. Τι έπρεπε να κάνω; Να τους αφήσω τους ανθρώπους να σκορπίσουν… στους δρόμους των Χανίων; Πάνω από 1.000 άτομα να περιφέρονται στα παγκάκια; Έπρεπε να φερθώ υπεύθυνα σαν δήμαρχος Χανίων για λόγους ανθρωπιστικούς και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες. Να τους αφήσω πεινασμένους να περιφέρονται άσκοπα στη πόλη; Έκανα αυτό που έπρεπε. Χρησιμοποιήσαμε ότι εγκταστάσεις είχαμε σε άθλιες συνθήκες. Το τι τραβήξαμε δεν λέγεται. Να μην έχουμε ρεύμα στο κολυμβητήριο και να φέρνουμε γεννήτριες, να μην έχουμε στρώματα, νερό να μην υπάρχει και να φέρνουμε υδροφόρες, η σίτιση να μην υπάρχει… και εκεί βοήθησε και η εκκλησία. Αυτές είναι οι συνθήκες με τις οποίες τους φιλοξενήσαμε. Ακόμα και τα εισιτήρια τους βγάλαμε. Στα Χανιά δεν ενοχλήθηκε κανένας επαγγελματίας επειδή κάναμε τη δουλειά μας όπως έπρεπε. Εγώ λοιπόν ζήτησα έναν αξιοπρεπή χώρο για να μπορούμε να φιλοξενούμε ανθρώπους σε τέτοιες καταστάσεις… και με κατηγόρησαν όλοι. Αν δεν το έκανα αυτό.. θα λέγανε ότι τους άφησα στο δρόμο. Έτρεξαν να με κατηγορήσουν ότι θέλω να κάνω hot spot. Να σας πω κάτι; Πρόσφατα έγινε ένα συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο όπου είναι έντονο το θέμα με τους μετανάστες. Βγήκε ο κύριος Λαμπρινός και είπε ότι μπορεί να γίνει μία κατανομή μεταναστών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Αυτό δεν είναι κάτι κακό. Δεν πρέπει να το βλέπουμε με τρόμο και αρνητικά. Ούτως ή άλλως μία χώρα είμαστε και πρέπει ο ένας να συνδράμει τον άλλον. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεντρώνονται μετανάστες σε συγκεκριμένα σημεία καταστρέφοντας την εικόνα της χώρας. Αν οι άνθρωποι καταμεριστούν κανένας δεν θα καταλάβει τίποτα. Και τον τουρισμό μας μπορούμε να προστατέψουμε όταν προνοήσουμε να βρούμε ένα χώρο που θα φιλοξενήσουμε αξιοπρεπώς τους μετανάστες. Άρα λοιπόν δεν ζητάω να γίνουμε hot spot εδώ πέρα, αλλά αν δεν προνοήσουμε τότε θα έχουμε προβλήματα.

Πάμε στο παλιό λιμάνι… Ειπώθηκαν βαριές εκφράσεις από ανθρώπους της δημοτικής αρχής. Τραμπούκοι και άλλα τέτοια για ανθρώπους που είναι οικογενειάρχες και βιοπαλαιστές. 
Κύριε Σκουλούδη έχω κάτσει επανηλειμμένα με τους ανθρώπους αυτούς στο τραπέζι, και με τον προηγούμενο πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και με τον νυν και θα ξανακαθίσουμε. Ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της αντίληψης μας. Πρέπει να σας πω ότι στην πρώτη συζήτηση που είχαμε μαζί τους έγινε τον Μάρτιο του 2015… Τους εξήγησα το σχέδιο μου για το λιμάνι. Αυτό που δεν τους είπαμε ήταν οι λεπτομέρειες. Δεν θα διαπραγματευτούμε ατομικά με τον κάθε καταστηματάρχη τα τετραγωνικά του μαγαζιού του. Ο δημόσιος χώρος ανήκει στο δήμο και τους δημότες. Παραχωρούμε το χώρο που θεωρούμαι εμείς μέσα από διαδικασίες. Κανένας δεν τόλμησε να κάνει αυτό που κάνουμε εμείς. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ξέρετε τι κάνανε; Παραχωρούσαν… επιπλέον χώρο… από ότι έλεγε ο νόμος… και οι επόμενοι… και άλλο χώρο… με αυτή τη μέθοδο… γινόντουσαν προσωπικές εξυπηρετήσεις. Πηγαίνανε και παρακαλούσαν και έπερναν και άλλο χώρο. Η εικόνα του παλιού λιμανιού είναι άθλια. Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που λέει όχι. Δεν θα σας δώσω άλλο χώρο αλλά θα σας τον μειώσω. Γιατί θα είναι προς όφελος όλων. Το σχέδιο που έχουμε εμείς με τα 4.600 τ.μ είναι η χρυσή τομή διότι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα 2.300 τ.μ που ουσιαστικά ισχύει σήμερα με αποφάση του αδειοδοιτκού συμβουλίου ή των 6060 τ.μ  που βλέπουμε σήμερα. Ανάμεσα στις δύο αυτές υπερβολές βρήκαμε τη χρυσή τομή. Όλα έχουν γίνει με διαφάνεια και κανόνες. Δεν κάναμε χάρη σε κανέναν… κάτι που δεν είναι συνηθισμένο… και ορισμένοι αντέδρασαν. Όμως αυτοί που θίγονται επαναλαμβάνω είναι λίγοι αλλά στο τέλος θα είναι ωφελημένοι καθώς θα ανέβει η αξία του παλιού λιμανιού.
Έρχεται και η μελέτη για τα σκιάδια. Δεν ταιριάζει αυτή η εικόνα στο παλιό μας λιμάνι. Τολμάμε και το κάνουμε.

Προεκλογικά  σε συνέντευξη σας είπατε τα εξής:
Είμαι εναντίων του μνημονίου. Ισχύει αυτό σήμερα;
Έτσι στεγνά το απάντησα; Βέβαια… είχατε πει καθαρά ότι είσαστε ενάντια στα μνημόνια.
Θα σας εξηγήσω κύριε Σκουλούδη . Η άποψη που υποστήριζα από την αρχή της υπογραφής των μνημονίων είναι η εξής: Για την κατάντια μας με τα μνημόνια δεν φταίνε τα ίδια. Φταίνε οι πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν εδώ, φταίμε και εμείς που τις  ανεχτήκαμε και τις  στηρίξαμε. Το φαύλο κράτος μας οδήγησε στα μνημόνια. Βεβαίως και κανένας δεν θέλει τα μνημόνια, όμως ακόμα και ο τρόπος που τα χειριστήκαμε όταν τα υπογράψαμε  ήταν λάθος. Δείτε το παράδειγμα της Κύπρου. Μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια κατάφερε να βγει από τα μνημόνια και εμείς έχουμε συμπληρώσει ήδη τα 6. Άρα ακόμα και σε καθεστώς μνημονίου πάλι κάτι λάθος κάναμε. Οι ευθύνες είναι δικές μας και συνάμα του πολιτικού μας συστήματος. Αν εμείς δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας και για όλα φταίνε οι άλλοι, προφανώς δύσκολα θα  εξέλθουμε από τη σημερινή κατάσταση.

Τι όραμα έχετε για τα Χανιά… γιατί εγώ μέχρι στιγμής δεν το βλέπω:
Εγώ κύριε Σκουλούδη Ανέλαβα αυτό το βαρύ καθήκον για να εφαρμόσω όλα αυτά που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Εγώ μέχρι τώρα παρά τις δυσκολίες είμαι ευχαριστημένος με ότι έχει γίνει άσχετα αν δεν έχει βγει προς τα έξω. Γίνεται δουλειά υποδομής. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησα έναν αγώνα για να βρούμε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων μας. Είχα προτείνει τα ΣΔΙΤ,ο πρώτος δήμαρχος που το είχε πει και με επέκριναν. Την είχα επιλέξει τη μέθοδο αυτή πριν καν αναλάβουμε καθώς θέλουμε μεγάλο αριθμό σχολείων, 10 τουλάχιστον στον αριθμό και δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει σε σύντομο χρόνο με την κλασική μέθοδο κατασκευής σχολείων που παίρνει πάνω από 8 με 10 χρόνια. Αυτοί που με επέκριναν έδειξαν όλοι ενδιαφέρον και συμφώνησαν ότι είναι η μόνη μέθοδος. Έχουμε ασχοληθεί με θέματα δεκαετιών που κανένας δεν ακούμπαγε. Με παραιτημένους χώρους, σχέδια πόλης, τα έχουμε ανακαινίσει όλα. Η δημοτική αγορά, η δημοτική βιβλιοθήκη… που την πήραμε με ελάχιστα χρήματα καθώς αξιοποιήσαμε τα χρήματα που έδινε το πράσινο ταμείο. Βάζουμε το κεφάλι μας στη φωτιά και ας το κάψουμε αν είναι να κάνουμε τη διαφορά. Πείτε μου μία τολμηρή δημοτική αρχή σαν τη δική μας. Δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου